“Geen gas in huis, tóch afhankelijk van de gasprijs”

Gert Kel 22.10.2021

Wie denkt er met stadsverwarming warmpjes en relatief goedkoop bij te zitten, nu de gasprijzen de lucht in vliegen, heeft het mis. De prijzen voor stadswarmte zijn namelijk gekoppeld aan de gasprijs.

Want dit speelt er nu: de prijs voor gas schiet de lucht in en consumenten zijn soms tientallen euro’s per maand meer kwijt aan hun energierekening. Maar ook mensen die geen gas in huis krijgen, worden getroffen door deze enorme piek omdat de prijs voor stadsverwarming gekoppeld is aan de gasprijs.

Die koppeling is oorspronkelijk in Den Haag bedacht om consumenten te beschermen tegen te hoge warmtetarieven. De aanleg van een warmtenet is duur en de angst was dat huishoudens enorm op kosten gejaagd zouden worden. Toen is gezegd: ‘Voor stadsverwarming mag je nooit méér betalen dan voor gas’.

Voor Burgerbelangen Enschede is dit de omgekeerde wereld. Burgers die geen gas-aansluiting hebben en het enige wat bij hem naar binnen stroomt, is de restwarmte van de afvalverbranding Twence. Deze burgers, die geen enkel alternatief hebben, worden geconfronteerd met onnodig hogere tarieven.

“De maximumtarieven voor 2022 worden pas eind van dit jaar bekendgemaakt door de ACM (Autoriteit Consument en Markt, red.), maar doordat de warmtetarieven wettelijk zijn gekoppeld aan de gasprijzen lijkt een stijging onvermijdelijk”.

Het kabinet heeft deze week aangekondigd te kijken wat ze kan doen aan de torenhoge energierekening. “Nu maar hopen dat het warmtenet geen nieuwe melkkoe wordt voor Den Haag”. Warmte door afvalverwerking zou eerder beloond moeten worden. Burgerbelangen Enschede zal dit ook zeker ter sprake brengen, tijdens de warmtebijeenkomsten op 16 en 17 november bij Twence.