Politieagent krijgt een mitrailleur;

Ben Sanders 29.01.2016

Afgelopen donderdag konden we in de krant een foto zien van de “nieuwe politie Rambo” en stond er bij: “Nederlanders voelen zich veiliger nu agenten met een geweer de straat op mogen”. De Nationale politie leidt op dit moment 150 agenten versneld op tot “Rambo” om gewapend met een Heckler & Koch MP5 machinepistool met vizier en op elk been een dienstpistool dus 2 Walther P99Q om niet te hoeven herladen, kogelwerende kleding en idem helm, steekwerende handschoenen, portofoon, pepperspray en handboeien om personen,  stations en winkelcentra te beveiligen bij o.a. terreurdreiging.
De Nederlandse politiebond is echter niet zo erg enthousiast over het Rambo besluit. Zij schrijven: “Wij begrijpen dat er goed moet worden nagedacht over de beveiliging van specifieke objecten, maar voor de totale veiligheid van Nederland geloven zij niet in agenten gewapend met machinepistolen”. Ik kan dat wel begrijpen want hoe moet dat dan met de gewelds- en ambtsinstructie gebruik vuurwapens, wanneer wel en wanneer niet? Als er nu een agent zijn dienstpistool gebruikt is hij of zij per definitie zelf al aangeschoten wild. Ik zou er niet op staan te wachten om als politieagent in deze huidige tijd als Rambo ten tonele te moeten verschijnen om in voorkomend geval de aan mij toevertrouwde “blauwe bonen” met mijn automatische proppenschieter op de tegenpartij te moeten afvuren en daarna in afwachting van een diepgaand onderzoek en rechtszaak geschorst in huis te moeten blijven. De toekomst zal het leren of “Agent 2.0” de oplossing is.