Verslavingszorg in monumentale stadsvilla

Barry Overink 17.10.2015

Bij de afgelopen vergadering van stadsdeelcommissie centrum stond de verhuizing van Tactus verslavingszorg op de agenda.
Door de nieuwbouw van de spoorzone (Molenstraat en omgeving) dienen de huidige wooneenheden te worden gesloopt en is een nieuwe opvang urgent.
Inmiddels is er een nieuwe locatie in zicht, de monumentale stadsvilla aan de Hengelosestraat 40 tegen over de belastingdienst. Dit pand wordt door de Rijksgebouwendienst verkocht aan de gemeente Enschede, die het vervolgens weer door zal verkopen aan de woningcorporatie Domijn.
Dit wordt ook wel een A-B-C constructie genoemd. Het is dan ook geen verkeerde constructie, juist omdat de Gemeente Enschede het pand weer door verkoopt kunnen er ook zaken rond om veiligheid en gebruik worden vastgelegd in de koopovereenkomst met Domijn. Dit kan niet als het pand rechtstreeks wordt doorverkocht.
Domijn is bereid het pand van de gemeente te kopen, mits er zekerheid is dat het pand meerjarig gehuurd gaat worden. Tactus heeft als eis dat de gemeente hen blijft subsidiëren voor deze plaatsen in deze opvang
En dat is natuurlijk een bizar gegeven. Naast dat de gemeente op deze manier in haar eigen subsidiebeleid wordt gegijzeld, gaat het er bij mij niet in waarom een 100% gesubsidieerde zorginstelling als Tactus, in een tijd waar de zorg zwaar onder vuur ligt en op alle fronten de broekriem strak wordt aangehaald, in een monumentale stads villa gaat zitten met 17 cliënten.
Tactus is volledig afhankelijk van subsidie en wil daarnaast ook nog eens de garantie voor de huur afdracht. Waarom geeft Tactus zelf niet een duidelijk signaal af dat dit niet past bij een zorginstelling. Ik kan mij niet voorstellen, en hoop eigenlijk ook, dat dit niet het beeld is dat zij willen uitdragen naar de samenleving. Een verslavingszorg opvang in een monumentale stads villa hartje centrum.
Als politici kan ik dit niet uitleggen aan de stad! Misschien Tactus wel?