Vliegveld Twente: Hoe nu verder?

Marc Teutelink 26.06.2014

Een commerciële burgerluchthaven zit er de komende jaren niet in.

Het (politieke) klimaat is er nu niet naar. Ook vanuit de exploitant zou de vertraging vanuit Brussel niet acceptabel zijn met zijn gestelde doelen. En dat vinden wij erg jammer. Een van de redenen waarom Enschede kampt met het extreem hoge percentage werklozen van 18% is de slechte ligging. Enschede, en Twente, moet gewoon meer op de kaart gezet worden en ook een betere bereikbaarheid is daarvoor cruciaal, over land, water en lucht.

Maar hoe gaan we nu verder? Burgerbelangen gelooft nog steeds in het concept met de bijkomende economische voordelen en willen dit ook meenemen bij de afweging van de alternatieven. Wij zijn van mening dat er in dit proces geen onomkeerbare beslissingen mogen worden genomen. Vanuit het ADT zijn er een aantal alternatieven gepresenteerd, een aantal met en een aantal zonder vliegen. Business- en General Aviation met bedrijvigheid heeft hierbij, in onze optiek, de beste kaarten. Hierbij zal het vliegveld gebruikt worden voor luchtvaart gerelateerde bedrijvigheid, zoals bijvoorbeeld onderhoud, en kan het vliegveld gebruikt blijven worden voor luchtvaartuigen die niet tot passagiersvliegtuigen (grote luchtvaart) behoren. Het is ook belangrijk dat deze functie toekomstige luchtvaart in welke vorm dan ook niet uitsluit en bovendien naast verschillende andere alternatieven kan worden geëxploiteerd.

Te weten dat er ook al concrete aanbiedingen zijn om het vliegveld daarvoor te gebruiken en luchtvaartbedrijvigheid met substantiële werkgelegenheid naar Twente te brengen, zien wij dan ook graag dat dit scenario als eerste en op korte termijn wordt onderzocht. Er is nu momentum. Betekent dit dat we de ogen moeten sluiten voor andere scenario’s? Nee, dat is absoluut niet onze boodschap. Vliegen is niet het uiteindelijke doel, het is een middel om substantiële werkgelegenheidsgroei te realiseren. En daarbij moet zeker niet met oogkappen op gewerkt worden. We zullen de komende periode met alle fracties in de raad aan de slag gaan en vanuit de politiek dan ook alles in het werk stellen om met goede alternatieven Enschede er weer bovenop te helpen.