Noodgedwongen thuis blijven wonen

Ben Sanders 09.01.2014

Het AD kopt: “Ruim 15.000 hoogbejaarden die een jaar geleden nog recht hadden op een bed in een verzorgingshuis moeten vanaf dit jaar noodgedwongen thuis blijven wonen.”

Honderden verzorgingshuizen moeten als zodanig sluiten. Hulpverleners en deskundigen houden hun hart vast. ‘Want is er thuis genoeg hulp?’ vragen de zorgconsultants zich af nu de regels voor opname zijn aangescherpt. Sinds 1 januari komen ook ouderen met de indicatie zorgzwaartepakket (zzp) 3, het verzorgingshuis niet meer in. Dat zijn veelal 80-plussers die moeilijk ter been zijn, weleens iets vergeten, hulp nodig hebben bij het uit bed komen, bij het douchen of de maaltijd. In een verzorgingshuis zouden ze tot 12 uur hulp per week krijgen, maar volgens de nieuwe normen is ‘zzp 3’ gezond genoeg om met de nodige thuiszorg zelfstandig te blijven wonen.
Ouderen met zzp 1 en zzp 2 werd vorig jaar al toegang tot een verzorgingshuis ontzegd. Een plaats in het verzorgingshuis is alleen nog voor mensen vanaf zzp 4. ‘Dan zit je bijvoorbeeld in een rolstoel of ben je zo aan het dementeren dat je niet meer weet welke dag en hoe laat het is.’ Maar hoeveel extra risico’s brengt dat mee, valpartijen met botbreuken, ziekenhuisopnames, brand bij het koken etc. Wat bespaar je dan werkelijk en is dat deellende allemaal waard? Geweldig dit VVD/ PvdA beleid!! Oh ja, voor ik het vergeet, vanaf 2016 komen ouderen met ZZP4 er ook niet meer in.
Het is maar dat u het weet, kunt u zich er op voorbereiden!