Bevrijdingsdag 2013: ‘Vrede spreken we af’.

Ben Sanders 18.04.2013

Wat is het mooi dat het kan, 68 jaar geleden waren wij Nederlanders en Duitsers vijanden. Ook hadden wij nog geen idee wat samenwerken betekend en zou men onze huidige situatie als paradijselijk hebben ervaren.

Inmiddels drie generaties lang delen wij Nederlanders en Duitsers onze waarden en vrijheid en zetten zij zich in Europa en de hele wereld daarvoor in. We mogen er best trots op zijn dat onze landen sinds het prille begin al deel uitmaken van het Verenigde Europa en wij in vele delen van de wereld worden gewaardeerd als eerlijk en betrouwbaar.
Het is dan ook geweldig en van zelfsprekend dat wij Enschedeƫrs samen met onze Duitse buren het bevrijdingsfeest hier kunnen vieren. We profiteren met elkaar van vrijheid, vrede en welvaart, die voor ons als Euregionale partners samengaan met een versterkte Europese en internationale samenwerking. Het zou mooi zijn dat dit toch wel unieke succes ons ook de kracht zal geven om in deze voor velen toch moeilijke tijden, de onzekerheid, de bezuinigingen maar ook de huidige uitdagingen aan te kunnen en om gezamenlijk straks toch weer aan een welvarende toekomst te bouwen. Dat mag je dan zien als een ideaal, en dat ideaal dat kunnen we alleen verwezenlijken als we in vrede met elkaar blijven.
Kortom: ‘Vrede spreken we af’. Dit zal ook het uitgangspunt zijn van mijn speech op 5 mei, welke ik zal houden namens het Gemeentebestuur tijdens het Bevrijdingsfeest in Glanerbrug.