Vrijwilligers in de sport

Barbara Doosje 05.04.2012

Gisteren bereikte ons een persbericht waar je als sportstad niet vrolijk van wordt. Korfbalvereniging CKV WIK, bij de meeste stadsgenoten bekend als ‘Willen is Kunnen’ heeft moeten besluiten om na 82 jaar niet als zelfstandige vereniging verder te gaan.

De reden; een beperkt kader en teruglopende ledenaantallen. WIK is niet de enige vereniging die kampt met een tekort aan kader, diverse verenigingen plaatsen regelmatig vacatures (of zelfs noodoproepen) om besturen gevuld te krijgen. De maatschappij veranderd, moeders jongleren tussen school, zwemles, sportclub en veelal een parttime baan. Waar moeten zij de tijd vandaan halen om in een bestuur of activiteitencommissie zitting te nemen? Veel clubs houden hierdoor het hoofd amper boven water en stellen vrijwilligerswerk verplicht voor seniorenleden, of vragen een extra bijdrage van leden die geen vrijwilligerswerk doen, een zorgelijke ontwikkeling.
Wij van Burgerbelangen, zijn ons bewust van deze ontwikkelingen die sportverenigingen doormaken en zullen dit ook in de toekomst aandachtig blijven volgen. Enerzijds zijn dergelijke ontwikkelingen spijtig, anderzijds kunnen ze in de huidige tijd, in bepaalde gevallen ook een verbetering betekenen.