Extreem tarief! tegen welke prijs?

Niels van den Berg 22.03.2012

Leegstand in de Enschedese binnenstad, teruglopende bezoekersaantallen op de zaterdagen –en koopzondagen, kortere bezoektijden aan de binnenstad op zaterdagen en de zaterdagmarkt die best een boost kan gebruiken.

Onlangs ben ik aangesproken door enkele burgers, waaronder een buschauffeur. Hun ongenoegen blijkt te zitten in de extreem hoge tarieven voor het busvervoer in de stad Enschede op de zaterdagen. Waar we voor invoering van de OV-chipkaart nog richting Centrum af konden reizen voor € 2,40 retour, betalen we in de huidige tijd voor een los buskaartje € 4,40 retour. Wanneer je met een gezin van vier deze trip incidenteel wenst te maken op de zaterdag, betaal je dus behoorlijk, namelijk € 17,60. Een chipkaart aanschaffen brengt kosten met zich mee, evenals de aanschaf van een dalkaart. Kortom bij slechts enkele bezoekjes per jaar is een OV chipkaart niet lonend. Sterker nog we stimuleren het gebruik van de auto aangezien op basis van een gezin van vier, een dagkaart in de van Heekgarage slechts € 15,20 kost, en daarmee dus net iets voordeliger is dan een retourtje met het openbaar vervoer.

In de wetenschap dat we als gemeente bezoekersaantallen omhoog willen tillen op de zaterdagen en op termijn ook een autoluwe binnenstad willen creëren, klopt er hier iets niet! Reden voor Burgerbelangen Enschede om hier aanstaande maandag mondelinge vragen over te gaan stellen. Want het mag toch duidelijk zijn dat over het algemeen de doelgroep die op de zaterdag gebruik maakt van het openbaar vervoer wezenlijk verschilt van hen die dit op doordeweekse dagen doen. Wij vragen de wethouder dan ook of hij bereid is om met betrokken partijen om tafel te gaan zitten, en puur en alleen voor de zaterdagen, de tarieven voor losse kaartjes aan te passen conform de tarieven die gelden bij gebruik van de OV chipkaart op diezelfde zaterdag.
Dat de huidige hoge tarieven bij losse kaartjes zijn ingesteld om het gebruik c.q. aanschaf van OV chipkaart te stimuleren kunnen wij begrijpen, maar het mag toch duidelijk zijn dat we als Gemeente Enschede onszelf op meerdere fronten tekort doen. Een kleine aanpassing kan ertoe bijdragen dat de aandachtspunten die ik in het begin van mijn schrijven heb aangehaald, verbeterd worden. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn, we wachten het antwoord in vertrouwen af.