UMTS & Antennemast Twekkelerveld

Ben Sanders 13.10.2011

Jaren lang heeft er zich een probleem voorgedaan in de wijk Twekkelerveld tussen een radiozendamateur, buurtbewoners en de gemeente om een ‘beeldbepalende’ 15 meter hoge antennemast achter een woning aan de Abr. Strickstraat. Uiteindelijk hebben de buurtbewoners de rechter en de oplossing aan hun kant gevonden. Prima zou je zeggen probleem opgelost.

Maar wat ik nu zo vreemd vindt is dat er zich nu alweer een volgend identiek probleem aan het ontwikkelen is in die zelfde buurt, n.l. aan de Roelof van Schevenstraat, hemelsbreed 100 mtr verderop. Vodafone wil daar op een hoogspanningsmast in de directe omgeving van woningen een UMTS mast plaatsen omdat in delen van Twekkelerveld en de UT de ontvangst slecht is. Nu is er al jaren een discussie gaande over al dan niet aangetoonde UMTS gezondheidsproblemen bij mensen die in de buurt van een dergelijke mast wonen. Neemt de gemeente met het verlenen van een vergunning hiermee een risico of zijn het allemaal ‘onzin’ verhalen. Misschien moeten dergelijke masten toch maar op een vrije locatie ergens op bijv. het UT terrein of in het Havengebied worden geplaatst en in dit geval weten we dan in ieder geval zeker dat deze mast niet opnieuw een ‘beeldbepalend’ onderwerp zal worden in eventueel toekomstige discussies.