Bestuurlijke vernieuwing en de Stadsdelen

Ben Sanders 16.06.2011

Afgelopen vrijdag 10 juni hebben Plv. Gem. Secretaris Herman Bosman, de Griffier Rolf Jongedijk, en ondergetekende als Stadsdeelvoorzitter een delegatie van collega bestuurders uit Tiel ontvangen voor een kennismakingsbezoek aan de Gemeente Enschede, De delegatie bestond uit: de programmamanager stedelijke ontwikkeling, de griffier en 2 raadsleden.

Het doel van dit bezoek was om kennis te maken met de Enschedese bestuurlijke vernieuwing (programma’s) en onze wijze van werken met en in de stadsdelen. Het ligt n.l. in het voornemen van de gemeente Tiel om te bezien of de Enschedese structuur voor hen als voorbeeld kan dienen.

Onder het genot van een kopje koffie heeft Rolf Jongedijk hen op de hem wel toevertrouwde wijze verteld over het verleden en het heden en dan m.n. over de bestuurlijke veranderingen en aanpassingen na de ramp. Herman Bosman heeft hen vanuit zijn visie als lid van de Concern Staf uitgelegd hoe het e.e.a. heden ten dage in Enschede werkt. Daarnaast heb ik hen als Stadsdeelvoorzitter iets mogen vertellen over onze stadsdelen, m.n. de Stadsdeelraadscommissie, -management en -team en de manier van werken en over het nu ingestelde werken met wijkbudgetten. De Tielse collega’s waren duidelijk onder de indruk van de wijze waarop er in Enschede wordt gewerkt en er zal dan ook vrijwel zeker nog een tweede bezoek volgen met een grotere delegatie, dit om nog meer duidelijkheid te krijgen en om eventueel opgedane kennis in praktijk te brengen in de gemeente Tiel. Al met al blijkt toch wel weer dat Enschede ook op bestuurlijk niveau een voorbeeld voor anderen kan zijn met alle voors en tegens.